Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKEREN FRÄMLING KOMMER HEM

1982 års omslag. Första utgåvan:
Askild & Kärnekull Förlag AB, 1982.
217 sidor.
Omslag: Bengt-Olov Wennerberg/Ulf Castelius.
Tryck: Axlings Tryckeri  AB, Södertälje.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Gondolin Förlag, 1998.
233 sidor. Pocket.
Omslag: Lars Jacobsen.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2019.
ISBN: 978-91-7615-056-6.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Vibery Audiobooks, 2023.
Inläst av Örjan Blix.
7 timmar och 39 minuter.
ISBN: 9789189846197.
Status: Till salu

Från första upplagan
En man stiger av tåget. På den solheta planen framför stationshuset har en grupp infödingar samlats och iakttar honom misstänksamt. Oberörd av deras viskningar går han sin väg, tar in på gästgiveriet medan stämningen laddas upp inför den kommande konfrontationen...
Det här är en scen som vi är vana vid från Vilda Västern-historier – men platsen är ett litet bruk i Hälsingland. Det är 1914 och mannen som stigit av tåget är Johan Hellgren som bortåt fyrtio år tidigare flytt orten, orättvist anklagad för mord. Han har varit i Amerika, har i Vilda Västern arbetat för en detektivfirma och har många gånger dödat – men i lagens namn. Nu är han hemma igen, lockad av ett anbud om arbete som Brukets starka arm.
För människorna på orten är han "Mördar-Hellgren", i Amerika var han känd som Ben Hogan – hjälten i fler Västernhistorier av Kjell E. Genberg än någon kan räkna. När han nu på sin ålders höst får återvända till hemlandet och uppträda i en av författarens kriminalromaner har resultatet blivit en unik sammansmältning av den klassiska Västernmytologin med dess raka handlingsmönster och den vanliga pusseldeckaren med dess mysterier. Till detta kommer en fins tids- och miljöskildring av det tidiga seklets sociala förhållanden som är plågsamt aktuell än i dag.

Från andra utgåvan
Sista boken om Ben Hogan. Han återvänder som Johan Hellgren till Delsbo i Hälsingland där han hjälper polisen att lösa ett mordfall. I Europa mullrar det, ett stort krig är i sin linda.

Sörjan i gödselbrunnen var så tjock att det inte ens plaskade när han släppte bördan.
Men det hjälpte inte. Lukten av bränt krut satt fortfarande i näshåren när han kom tillbaka.
Det blir kanske bättre, tänkte han. Jag hoppas sannerligen att jag ska slippa lukten i fortsättningen och jag hoppas att ingen annan heller ska behöva dras med den. Vapen betyder bara blod och död, också för dem som säger sig ha rätt att använda dem. De skapar fler problem än de kan lösa.
Han slog igen dörren bakom sig. Luftdraget fick almanacksbladet på väggen intill dörrposten att fladdra. Dagens datum var den 28 augusti 1914.

Från ljudboken
Den gamle revolvermannen Ben Hogan lämnar USA för det gamla hemlandet Sverige, där han återtar sitt namn Johan Hellgren, och snart också får användning för sina detektiva färdigheter.
"En främling kommer hem" är en deckare som direkt hittar sitt grepp och som efter avslutad lyssning ger mersmak.

Länkar
Adlibris försäljningssida (ljudboken)Hemsidan är designad och underhållen av Johannes Genberg sedan 2013.
Kjell E. Genbergs rättigheter sköts av Hanserik Tönnheim via Arx Foreign Rights. Kontakt via: hanserik (kanelbulle) arxforlag (punkt) se.
Allt material på Kjell E. Genbergs hemsida får citeras under förutsättning att det inte sker i kommersiellt syfte. Vid citering skall "© Kjell E. Genberg" anges.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>