Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERVINANDE DÖD

1974 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1974.
127 sidor, 3:25 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2015.
ISBN: 978-91-7615-025-2.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Mort Miller var död. Kulan i ryggen hade gått rakt genom hans hjärta.
Men mördaren Chase hade fått syn på Ben Hogan och nu tänkte han ta upp kampen på den fronten – med ett annat vapen.
En bredbladig Bowiekniv blixtrade i Chases hand. Hogan drog sig bakåt förblindad av grus. Han famlade efter sin egen kniv...

Utdrag ur första utgåvan
Elmer Gentle öppnade dörren och klev ut på planktrottoaren. Rummet vette direkt ut mot gatan. Han kisade mot solen, gäspade och sträckte på sig. Gentle mådde inte riktigt bra. Två tomma whiskyflaskor på nattduksbordet intill den obäddade sängen skvallrade om orsaken till illamåendet.
Huvudgatan i Columbus, New Mexico verkade vara öde och tom som alltid. Elmer Gentle gäspade igen. Borta vid hyrstallet kom en vagn dragen av en svart häst och ett par flugomsvärmade kusar stod med viftande rumpor framför saloonen.
Elmer Gentle kände att han behövde en återställare, men han visste också att han inte hade några pengar kvar. Det var länge sedan han blev av med krediten på Bix Morgans saloon.
Några av människorna som traskade upp och ner längs de smala trätrottoarerna kastade blickar mot honom. Han visste vad de tänkte.
Där står Elmer Gentle, stans fyllo, tänkte de. En människa som aldrig gör ett skapandes grand annat än super - när han får en slant över till sprit. Elmer Gentle flinade för sig själv. De hade så rätt, så rätt. Men varför skulle han göra annat än supa? Han hade ingenting alls att leva för egentligen, tyckte han själv.
Han märkte aldrig vad som hände. Bara smärtan. Hans ögon vidgades när bröstet genomborrades av den långa pilen. Han slog automatiskt händerna runt pilskaftet och slet i det.
Smärtan blev ännu värre. Han hostade till ett par gånger och det började välla ut blod ur hans mun och näsa.
Det hade redan börjat svartna för hans ögon när ett rop gurglade upp ur hans strupe och han föll ihop på trottoaren.
Han uppfattade inte att folk rusade fram och stirrade ner på honom. Elmer Gentle var död där han låg på de torra trampbräderna med händerna knäppta runt pilskaftet som stack ut ur hans bröst.
- Hämta doktorn! ropade någon.
- Och sheriffen! skrek en annan. Indianerna är över oss!
En äldre man i slitna kläder kom fram och tittade ner på den döde. Han skakade långsamt på huvudet.
- Det är inga indianer som gjort det här, sa han lågt. Det här är en pil av stål, det finns inga indianer som använder sig av såna.
Men det var ingen som lyssnade på honom. Längre ner på gatan kom en undersätsig man springande. Han flåsade i hettan. Den lille, satte mannen med den svarta väskan tyckte inte om att springa, men karlen vid hans sida skyndade på honom hela tiden.
- Där ligger han, Doc Polanski, sa karlen. Han är stendöd!

Från andra utgåvan
Någon mördar människor med pil och båge. Inget av offren hinner märka något innan den vinande döden drabbar dem, men morden följs av ett utpressningsbrev: ”Om ni inte följer instruktionerna i detta brev kommer han inte att bli den siste som dör på detta sätt. För att undvika fler döda ska ni lägga 20.000 dollar i en väska och placera väskan i en roddbåt utan åror. Den ska skjutas ut i floden och ingen – i-n-g-e-n – får följa efter båten. Om inte dessa instruktioner följs inom fyrtioåtta timmar kommer jag att döda ytterligare en människa på samma sätt. En kvinna den här gången!”
Meddelandet var inte undertecknat.
– En galning, stönade sheriffen.
Daggermans Detektivbyrå i Pueblo Vaca, New Mexico, satte sin bäste man på fallet.
Hans namn? Ben Hogan!

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>