Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERSTORM ÖVER DRAKBERGEN

1976 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Malmborg & Hedström Förlag, 1976.
126 sidor, 4:25 kr.
Omslag av B-O Wennerberg.
Tryck: Bohusläns Grafiska AB, Uddevalla.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2019.
ISBN: 978-91-7615-050-4.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Det nyetablerade markbolaget sålde tomter som de på något underligt sätt skaffat sig uppe i Drakbergen utanför Tombstone. Ännu underligare var att man på flera av landstyckena hittade guld. Det blev rusning till Drakbergen. Människor med guldhungern brännande i bröstet sökte sig dit. De gjorde allt för att komma över rikedomen.
Och mitt emellan två rivaliserande guldfält låg Ben Hogans lilla farm i Eden Valley. Många trodde att det fanns gott om guld på hans marker.

Utdrag ur första utgåvan
- Jag ska flå dig levande och ge skinnbitarna till hönsen, din förbannade skitstövel!
Mannen höll nävarna knutna och vreden gnistrade i de bruna ögonen. Han var klädd som en luffare, i en trasig brun skinnjacka med rutig, smutsig skjorta under. De reviga korderojbyxorna var nerstoppade i läderstövlar med bred tå och tjocka sulor. Runt jackan satt ett slitet revolverbälte vars hölster innehöll en revolver av spansk modell. Det var ett hål i kullen på den bruna filthatt han hade på huvudet. I det sparsamma hakskägget fanns fläckar av tuggtobak och i mustaschen fanns rester kvar av de senaste dagarnas måltider.
Han hette Paul Gilliam och luktade som en sophög.
Mannen bakom skrivbordet tycktes inte bry sig om raseriutbrottet. Han satt lugnt och stilla och såg på den vildsinte besökaren. Rummet var ganska stort. På väggarna hängde ett par kartor över Arizona, några vyer av fotograf Fly och flera mindre tomtkartor. Framför skrivbordet stod en stol som den argsinte mannen hade sparkat lite åt sidan. Vid ena kortväggen fanns en hylla fylld med hoprullade kartor och böcker med titlar som visade att ägaren var intresserad av mineralogi och geologi. Den matta glasrutan i dörren in till kontoret hade ett firmanamn i bladguld som effektivt blickfång: Markbolaget Nya Arizona.
Direktören i Nya Arizona, Robert Knixton, lutade sig fram över skrivbordsskivan och öppnade en stor silverask som stod på bordet. Han valde omsorgsfullt ut en cigarr, kramade den med fingrarna intill örat för att höra om den var för torr, blev nöjd och tände den. Hela tiden höll han blicken stadigt riktad på Paul Gilliam.
- Jag är inte riktigt säker på att jag har förstått vad ni är missnöjd med, mister Gilliam! sa han och såg upp mot rökmolnet som seglade majestätiskt mot takbräderna. Vi har inte tvingat er att köpa mark av oss. Det gjorde ni helt av egen vilja. Det var inte vi som påstod att det skulle finnas guld där uppe i Drakbergen. Vi skulle aldrig påstå en sådan sak. Om vi hade haft den minsta anledning att tro att det funnits guld på markerna där så hade vi naturligtvis inte sålt marken utan börjat med egen brytning.
Det skummade vitt i Paul Gilliams mungipor och han slog näven i bordet så att bläckhornet hoppade och en penna rullade över kanten, ner på golvet där den blev stående med spetsen ner som ett spjut.
- Det är värdelös mark och det vet ni förbannat väl, mister! skrek han. Jag betalade allt jag ägde för markbiten. Fem tusen dollar som handpenning och sjuttio dollar i månaden som avbetalning i åtta år. Så står det på kontraktet!
- Just precis. Det kontrakt som ni själv skrivit under.
- Jag räknade med att hitta så pass mycket guld där att jag fick igen mina utlägg, fortsatte prospektaren. Men där finns inte kattguld ens en gång. Jag hittade några små korn där, inte särskilt många ounces. Det var också allt!
- Verkligen? svarade Robert Knixton och drog ytterligare ett bloss på den svarta kubanska cigarren. Och när hittade ni det guldet?
- Alldeles innan jag skrev på kontraktet, sa Paul Gilliam.
- Så? Ni trodde alltså att ni gjorde en bra affär. Ni trodde att ni skulle lura oss. Om det hade visat sig att det fanns gott om guld på marken så hade ni förstås inte kommit hit och klagat i dag.
- Nej.
- Som jag trodde! Men vi har aldrig förespeglat att det skulle finnas något av värde däruppe. Som ni kanske minns så talade vi bara om att det fanns gott om villebråd där och att det var en alldeles utmärkt tomt för att bygga en jaktstuga. Någonting annat kan jag inte påminna mig om att vi har sagt! Så från min vinkel sett är saken klar.
- På vilket sätt?
Direktören ryckte på axlarna.
- Antingen betalar ni sjuttio dollar före kvällen eller också tar vi tillbaka marken! Så enkelt är det. Paragraf sex i kontraktet, sa han och reste sig för att gå i riktning mot ett skåp vid väggen. Jag har kontraktet härinne och kan visa er.

Från andra utgåvan
Det nyetablerade markbolaget sålde tomter som de på något underligt sätt skaffat sig uppe i Drakbergen utanför Tombstone. Ännu underligare var att man på flera av landstyckena hittade guld.
Det blev rusning till Drakbergen. Människor med guldhungern brännande i bröstet sökte sig dit. De gjorde allt för att komma över rikedomen.
Och mitt emellan två rivaliserande guldfält låg Ben Hogans lilla farm i Eden Valley. Många trodde att det fanns gott om guld på hans marker och ...

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidan är designad och underhållen av Johannes Genberg sedan 2013.
Kjell E. Genbergs rättigheter sköts av Hanserik Tönnheim via Arx Foreign Rights. Kontakt via: hanserik (kanelbulle) arxforlag (punkt) se.
Allt material på Kjell E. Genbergs hemsida får citeras under förutsättning att det inte sker i kommersiellt syfte. Vid citering skall "© Kjell E. Genberg" anges.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>