Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERSJU DÖDSDÖMDA MÄN

1974 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1974.
127 sidor, 3:25 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Dansk utgåva:
Titel: Syv dødsdømte mænd.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Westernmagasinet Nr 2. Tryckår ej uppgivet.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2015.
ISBN: 978-91-7615-026-9.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Uppdraget ansågs praktiskt taget ogenomförbart. Det skulle betyda en säker död för dem som försökte.
Därför satsade man på sju män som inte längre hade någon chans i livet. Sju svåra förbrytare med ett ofantligt syndaregister som täckte territoriet från Montana till långt ner i Mexiko.
Sju män utan hopp och utan samvete. Vem kunde leda en sådan operation. Daggermans Detektivbyrå hade bara ett tänkbart namn: Hogan.

Utdrag ur första utgåvan
Rakspegeln i hörnet hängde så att han kunde se sitt ansikte i den. Dragen var typiskt maskulina. De var kraftigt markerade, raka och kanske aningen kantiga. Han tyckte själv att ansiktet var vanligt, men somliga påstod att det fanns ett ogripbart uttryck i det. Craven Dexter hade hört det ibland. Det var därför han studerade sig själv i spegeln och försökte hitta det.
Den smala munnen gjorde en grimas mot honom borta i rakspegeln. Det enda han såg genom sina kisande ögon var drag av självsäkerhet och likgiltighet. Det fanns antydningar utåt av det dödsförakt som fanns innanför.
Han var väl medveten om vad de kallade honom. De! De andra!
- Desperado! mumlade han föraktfullt för sig själv och puffade på kvinnan som låg bredvid honom.
Hon slog upp ögonen och huttrade till i morgonsolen. Kvinnan log mot honom, men han log inte tillbaka. Han drog in henne under sig och betäckte henne djuriskt.
Efteråt låg han bredvid henne och väntade på att hon skulle somna om. Det gjorde hon snabbt. Hon snarkade dessutom. Craven Dexter hade sett till att han låg ytterst. Nu klev han upp och stönade till när hans bara fötter plattades ut mot det iskalla golvet. Han drog den tunna gardinen åt sidan och fick upp fönstret. Luften utanför var varmare än den inne i rummet. Och friskare. Den luktade damm - inte unket kön. I husen som kantade huvudgatan i den lilla hålan var allt tyst. Folk sov fortfarande. Men nere i saloonen i våningen under rummet hörde han slammer av porslin och bestick. Hotellvärden gjorde i ordning för de första frukostgästerna. Craven Dexter kände sig hungrig.
När han vände sig om kastade han en blick på kvinnan och han rynkade på näsan. Hon var ful! I går kväll hade det inte spelat någon roll hur hon såg ut. Han hittade kläderna och fick dem på sig och sedan spände han fast revolverbältet över de tunna höfterna.
Han hade två revolvrar, båda av fabrikatet Smith & Wesson och båda 45-kalibriga. Revolvern på hans vänstra sida hade kolven riktad framåt, medan vapnet till höger satt på det konventionella sättet. Höger hölster satt också betydligt lägre än det vänstra. Bältet var tillverkat av styvt och glatt läder och i patronfästena fanns det plats för sjutton kulor. Han kollade att båda revolvrarna var laddade innan han satte på sig den svarta, flatkulliga Stetsonhatten och gick ner.
Värden var inte klar med att sopa restaurangen när Craven Dexter kom nerför den knarrande, smala trappan. Han såg urskuldande bort mot gästen som satte sig vid ett bord.
- Sopa färdigt först, sa Dexter. Sedan vill jag ha frukost!
Saloonvärden jobbade snabbt och energiskt med att få ihop sågspånet på golvet till en hög. Han såg några rostbruna fläckar och grimaserade illa. Nästan omedvetet kastade han en blick på den väntande mannen vid bordet.
Craven Dexter hade anlänt till stan kvällen innan. Han hade kommit på en halt häst. Hästen var så illa däran att det inte fanns något annat att göra än att skjuta den.
Värden gick in i köket och en stund senare kom han ut med frukosten ångande på en tallrik. Han såg rysningarna i Dexters axlar och mindes den spritmängd som mannen hade tutat i sig kvällen innan.
- Baksmälla? frågade han nästan vänligt.
Mannen med de två revolvrarna nickade tyst och satte gaffeln till stuvningen. Saloonägaren gick in bakom disken och hällde upp en stadig whisky i ett dricksglas som han ställde på bordet framför främlingen.
- Du ser ut att behöva en återställare, sa han.
- Tack, mumlade Craven Dexter och tömde halva glaset innan han började äta ordentligt. Den här satt fint i ryggraden!
- Huset bjuder, flinade krogvärden snett. Tänker du kanske fortsätta härifrån med postdiligensen?
Mannen såg upp för att se om det bara var en fråga eller kanske ett kamouflerat förslag. Barkeepern nollställde hastigt ansiktet.
- Jag har inga planer på det! svarade Craven Dexter och hällde i sig resten av innehållet i glaset. Kommer den i dag?
Värden nickade. Lite för energiskt, tyckte Dexter.
- I eftermiddag. Någon gång mellan två och fyra. Den är sällan särskilt punktlig.
Dexter åstadkom ett leende. Han stack in handen innanför västen och tog fram en tunn sedelrulle. Ur den skalade han fram några sedlar och räckte till saloonägaren.
- Ge dem till jäntan sedan du tagit betalt för frukosten, sa han. Det är betalningen för i natt!

Från den danska utgåvan
Opgaven blev betragtet som praktisk talt uigennemførlig. Den ville betyde den visse død för dem, der forsøgte. Derfor satseder man på syv mænd, der ikke mere havde nogen chancer her i livet. Syv brutale forbrydere med ett ufatteligt synderegister, de omfattede et område fra Montana till langt ned i Mexico. Syn mænd uden hob og uden samvittighed. Hvem kunde lede en sådan operation? Daggermans Detektivbureau havde kun én mand i tankerne: Ben Hogan!

… samt 2. afsnit av K. Earl Ginsburgs hylende skægge westernparodi: J. B. Flipperbottoms arv.

Från andra utgåvan
Uppdraget ansågs praktiskt taget ogenomförbart. Det skulle betyda en säker död för dem som försökte.
Därför satsade man på sju män som inte längre hade någon chans i livet. Sju svåra förbrytare med ofantliga syndaregister som täckte hela området från Montana i norr till långt nere i Mexiko.
Sju män utan hopp och utan samveten.
Vem kunde leda en sådan operation?
Daggermans Detektivbyrå hade bara ett tänkbart namn:
Ben Hogan.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidan är designad och underhållen av Johannes Genberg sedan 2013.
Kjell E. Genbergs rättigheter sköts av Hanserik Tönnheim via Arx Foreign Rights. Kontakt via: hanserik (kanelbulle) arxforlag (punkt) se.
Allt material på Kjell E. Genbergs hemsida får citeras under förutsättning att det inte sker i kommersiellt syfte. Vid citering skall "© Kjell E. Genberg" anges.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>