Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERSHERIFFMÖRDAREN

1976 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Malmborg & Hedström Förlag, 1976.
123 sidor, 4:25 kr.
Omslag av Curt Dahlgren.
Tryck: Bohusläns Grafiska AB, Uddevalla.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2019.
ISBN 978-91-7615-046-7.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Mick Boltons familj hade blivit brottslingar. Rånare och mördare. Lagen tog dem en efter en.
Mick flydde ur fängelset och började döda de sheriffer som lagligen förminskat släkten. På saloonen Chrystal Palace i Tombstone sköt han ner sheriff Clark Jones mitt framför ögonen på Ben Hogan och hans kamrat Hobo McKim. Det skulle han aldrig ha gjort. Ben och Hobo tog upp jakten längs ett blodigt spår.

Utdrag ur första utgåvan
Sheriffen satte sig tungt på stolen mitt emot Hobo McKim. Boltonligan hade varit ett gissel i Arizona tills för fyra år sedan De hade rånat diligenser, tåg och gruvtransporter på löpande band. Då och då hade de också plundrat banker och efter sig hade lämnat ett blodigt spår av döda, sårade och lemlästade människor. Alla hörde till samma familj. De hade kommit till Arizona österifrån och till att börja med försökt sig på att odla jorden på en farm inte långt från Bisbee. Det var tre bröder, den äldste som hette Jeremy och hans två köttsliga bröder Chuck och Carter. Jeremy hade haft sin hustru Mary med sig. Deras tre söner Frank, Cassius och Mick fick lära sig att slita för brödfödan tidigt. Alla i familjen jobbade hårt för att få markerna att bära sig. Sedan kom torkan. Den tog all gröda. De tvingades sälja sina djur och sedan blev Jeremy och Mary sjuka. Svårt sjuka. De hade så ont om pengar att de inte ens hade råd att ta hem en läkare, med påföljd att Jeremy och Mary Bolton dog med Jeremys bröder märkte att de inte hade en chans att klara sig och de tre pojkarna på farmen. Torkan höll i sig och i städerna runt omkring hade silvret börjat tryta i gruvorna. Det fanns inga jobb att få. För att överleva tvingades de ta till brott. Till att börja med anslöt de sig till en liga som hade högkvarter i Potter Mountains. Bandet livnärde sig på att stjäla boskap och smuggla den till Mexiko, men eftersom torkan slagit till lika hårt där var det ingen ranchero som längre hade möjlighet att göra affärer med dem. Då slog de sig på diligensrån. Redan vid första anfallet på vagnen mellan Bisbee och Douglas dödades ledaren för bandet och bytet slank dem ur händerna. Men sedan var Chuck Bolton den borne ledaren. Han organiserade om bandet och det visade sig att han var en ypperlig strateg när det gällde att råna tåg och diligenser.
Bara några månader efter hans inhopp i toppen började bandet fruktas av de flesta hederliga människorna i området. Vid en ovanligt våghalsig kupp med Boltongänget.
Det var fyra år sedan en informatör tipsat Casey Miller och Clark Jones om att familjen Bolton och deras mannar tänkte slå till mot banken i Casa Grande, väster om Tucson. Miller och Jones organiserade ett uppbåd som lade sig i bakhåll. När ligan kom ut från banklokalen möttes de av en formlig blystorm. Det var ett under att bara Chuck Bolton dödades. Mick Boltons häst träffades i länden av en kula och kastade av Mick. Pojken slog huvudet i planktrottoaren och blev medvetslös i flera timmar. Av den anledningen kunde han gripas.
Men de övriga flydde söderut med bytet. Med telegrafens hjälp varnades andra städer längs vägen mot Mexiko och vid Bisbee råkade banditerna in i ett nytt bakhåll. Där föll Cassius, dödligt sårad av lagens kulor.
Men resten hann undan. I Douglas, den sista staden före gränsen, tog Frank Bolton chansen att rida till en cantina i utkanten för att få ett glas tequila i sig. I stället råkade han i bråk och fick en kniv i sig. Sheriffen tillkallades och kände igen den sårade mannen. I stället för att tillkalla läkare satte sig lagmannen lugnt på en stol och såg på medan Frank Bolton förblödde till döds.
- Det blev billigare, sa sheriffen vid begravningen. Nu slapp stan kosta på domare, galgsnickare och bödel!
Men Carter Bolton och några få män tog sig över gränsen till Mexiko och försvann in bland de otillgängliga bergen. Med sig hade de bytet från banken i Casa Grande. Den lilla nätta summan av etthundrasextio tusen dollar.
Och de hade ingenstans att ta vägen med pengarna!
Chuck Bolton hade varit en klok ledare, men inte klokare än att han gjort en stöt på mexikansk mark - den i Agua Prieta där de blev igenkända. Sedan dess hade ligans medlemmar pesos på sina huvuden även söder om den amerikanska gränsen.
Så fort delstatsregeringarna i Chihuahua och Sonora fick vetskap om att Carter Bolton och ligan fanns i Sierras posterade de ut rurales överallt. Banditerna hade ingen chans att ta sig vidare. De tvingades bli kvar i bergen med pengar som inte gick att omvandla till vare sig livets nödtorft eller luxuösare nöjen. Varje gång de gjorde utbrytningsförsök - och det förekom vid ett par tre tillfällen - möttes de av överväldigande eld från de mexikanska gränspatrullerna. Carter Bolton kunde inte undgå att få reda på att de var efterlysta levande eller döda och att myndigheterna inte hade någon tanke på att ta dem levande.
- Det är alltså frågan om blodshämnd! sa sheriff John Slaughter och såg på Ben Hogan. Rena vendettan!

Från andra utgåvan
Mick Boltons familj hade blivit brottslingar. Rånare och mördare. Lagen tog dem en efter en. Mick flydde ur fängelset och började döda de sheriffer som lagligen förminskat släkten. På Chrystal Palace i Tombstone sköt han ner sheriff Clark Jones mitt framför ögonen på Ben Hogan och hans kamrat Hobo McKim. Det skulle han aldrig ha gjort. Ben och Hobo tog upp jakten längs ett blodigt spår.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>