Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERRÖDSKINN

1973 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1973.
128 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Punanahka.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1977.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Läsförlaget, 1993.
124 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
ISBN: 978-01-7615-012-2.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Hogan red in i det nerbrunna guldgrävarlägret. Apacher hade anfallit utan förvarning.
Men Ben visste att de den här gången hade giltig anledning att gräva upp stridsyxan.

Utdrag ur första utgåvan
- Är du gift med en apache? frågade Lewis förvånat. Det var som fan!
Ben skakade på huvudet.
- Nej, vi är inte gifta, svarade han. Inte än!
Indianagenten petade sig i näsan.
- Lyd en erfaren mans råd, sa han långsamt. Gift dig inte med en apachesquaw. De där typerna är inget att ha. General Crook borde ha skickat iväg allihop till Florida. Det vore det bästa ...De dör visst som flugor i krigsfångelägren där har jag hört!
Ben såg skarpt på honom.
- Är det inte ditt jobb att sköta om dem och se till att de får det de har rätt till? frågade han.
- Rätt till! svarade Lewis föraktfullt. De där rödskinnen har ingen rätt. Fan, de är ju inte bättre än djur! Om jag fick som jag ville skulle de ställas upp mot muren och jag skulle med glädje mata Gatlingkulsprutan.
Ben red fram och såg rakt ner på agenten. Det ryckte till i mannens ansikte och en glimt av osäkerhet skymtade i hans bleka ögon.
- Jag förstår att indianerna reser sig mot förtrycket när armén låter folk som du ha hand om reservaten, sa han. Att en skiftning i kulören på skinnet betyder så mycket för dig bevisar att du har lika mycket i huvudet som utanpå.
Milton Lewis svor till och fick snabbt på sig hästen så att flinten doldes. Han så glömskt på Ben och spottade en sur loska mellan frambenen på hästen.
- Tar du rödskinnen i försvar, din förbannade hund? fräste han. Det är ju snudd på landsförräderi! Apacherna är tjuvar och mördare, och de ska behandlas som tjuvar och mördare. Det finns redan alldeles för många i administrationen som daltar med de djävlarna för att jag ska tåla sånt från en förbannad farmare!
Ben skrattade. Han kunde inte ens bli ordentligt arg på den här karlen. Mannen var rent fruktansvärt okunnig! Ben bestämde sig för att prata några ord med John Clum på Tombstone Epitaph när han kom in till stan. Clum hade varit indianagent innan han startade sin tidning i Tombstone och inledde den karriär som förde honom till borgmästarstolen.
- Får jag dra en liten historia för dig, mister Lewis? sa Ben. Du sa att de inte ens är människor ... Jag vet att de är människor, och i många avseenden bättre människor än både du och jag!
- Skitprat!
Bens häst trampade otåligt, och Ben måste hålla in på tyglarna för att få den att lugna sig. Trots det dansade den lätt.
- Enligt en indiansk skapelseberättelse skapade Wakan Tanka alla raser, sa Ben allvarligt. Han gjorde människorna av deg. Sedan satte han in dem i sin ugn. Först tog han ut den vite mannen. Han var fortfarande degvit i skinnet. Sedan kom indianen, färdiggräddad och fin. Wakan Tanka blev så förtjust i sin skapelse att han tittade på den i flera minuter och glömde kvar en degbit i ugnen. När han kom på det var den biten redan vidbränd, men eftersom Wakan Tanka inte ville kasta bort något fick det bli en neger. När du påstår att du själv är så mycket bättre än indianerna ska du alltså veta att de inte tycker att du - eller någon annan vit man - är en färdig människa utan bara en ogräddad degklump. Ha det i minnet, din slusk! Och får jag höra dig prata skit om folk i fortsättningen ska jag skära öronen av dig!

Från den finska utgåvan
Ben Hogan ratsasti poltettuun kullankaivajaleiriin.
– Mitä on tapahtunut? Intiaanit asialla, vai?
– Apachet, nokkamies sanoi.
– Hyökkäsivät ihan varoittamatta.
– Eivät he koskaan varoita, Ben sanoi.
– Ja tällä kertaa heillä oli pätevä syy!

Från tredje utgåvan
Ben Hogan såg sig förundrad omkring när han red in i det nedbrunna guldgrävarlägret. Han höll in hästen framför prospektarnas förman.
– Vad har hänt? frågade han. Det ser ut som ett indianöverfall.
– Apacher, förklarade förmannen. De anföll utan förvarning.
Hogan nickade.
– De brukar aldrig varna först, svarade Ben. Och som jag ser det har de en giltig orsak att gräva upp stridsyxan.
När han ridit ut hann Ben se en mörk skugga komma farande emot sig. Ögonblicket därefter hade han slitits ur sadeln och ett par bruna händer grep om hans hals …

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>