Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERREVOLVERMÄN

1972 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1972.
128 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Reikärautajengi.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1976.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Läsförlaget, 1991.
158 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
E-bok.
ISBN: 978-91-7615-006-1.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Ben och Hobo är på väg hem från Denver där de klarat upp alla affärer. Men när de kom till Irving Valley blev de indragna i en strid på liv och död mellan cowboys och några skumma figurer som försökte driva bort ranchägarna från dalen. Båda tvingas att ta ställning i en konflikt som de egentligen inte har med att göra och nu måste Hogan än en gång motvillig bevisa sin skicklighet med sexskjutaren.

Utdrag ur första utgåvan
Irving Valley var ingen stor dal. Den låg som en ellipsformad gryta mellan höga bergåsar. Jorden i dalen var bördig, men det var ingen som använde den till jordbruk, för detta var boskapsland i territoriet Arizona. Från grytans norra ände till den södra var det etthundratjugo kilometer. Där dalen var som allra bredast, åttiotre kilometer, hade en liten stad vuxit upp. Den och dess invånare levde på de sex stora rancher, som gav dalen dess rikedom.
Tjugo år tidigare hade ingen, utom möjligen kringströvande apacher, pimas och yaquier, känt till Irving Valley. Men så en förmiddag råkade jägaren Buff Irving klättra upp på berget vid den västra sidan av dalen. Han var en bättre affärsman än han var jägare, och ett par månader senare hade han mutat in hela dalen och gett den namnet Irving Valley.
Han hade styckat upp den i åtta stora lotter, där varje lott fick en likvärdig bit av floden Snake River. Mitt i dalen hade han reserverat ett område för en stad. Buff Irving satte igång att sälja mark. Snart hade sex stora rancher växt upp runt staden. Dalen var en livaktig plats. På dagarna byggde man och på kvällarna ägnade man sig åt Buff Irvings favoritnöje - poker.
Av den anledningen fick staden namnet Straight Flush Flat - ett namn som ingen numera kunde härleda till sitt rätta ursprung.
Buff Irving tröttnade på staden när den första rushen var över. Han flyttade till sin ranch längst upp i norr, och där satt han och leddes åt livet. När den närmaste grannen söderut, Joe Bojangles, erbjöd sig köpa den gamle jägarens ranch slog Buff Irving till. Med massor av dollar på fickan drog han åstad till San Francisco, där han efter ett par år blev skjuten i ett saloonbråk om en nitton år gammal flicka. Då var Irving närmare åttio.
Irving Valley blev aldrig vad den varit sedan den gamle jägaren lämnade den. I Straight Flush Flat regerade kvinnoföreningen "Sedlighetens Vänner", och en företagsam kvinna österifrån, som hade planer på att sätta upp ett lustans hus i hörnet av Grand Avenue och First Street, blev tjärad och fjädrad innan hon med kraft kördes bort ifrån dalen.
Därefter blomstrade anständigheten. De ungkarlar, som hade behov av annan sötma än den som kunde utskänkas i något av stans tre bönehus, fick rida de dryga hundra kilometerna ner till Tombstone. Där fanns västerns förnämsta glädjehus - Ross House.
Det var många som red dit, men det var aldrig någon som uppgav sitt rätta ärende.
Allt var lugnt i dalen. Gamle Joe Bojangles dog och överlämnade sin stora ranch "6 Up" till äldste sonen Josh. De andra två sönerna, Bill och Shorty, gav sig av norrut för att söka lyckan och för att utforska om gräset var grönare än i Irving Valley.
Livet gick sin gilla gång, och skulle antagligen ha gjort så i all evighet om inte den svåra torkan hade kommit. Snake River började krympa. Det forsande fallet från Rattler Mountain dånade inte längre med samma intensitet och floden blev allt grundare.
De ranchägare som bodde längst i söder fick svårigheter med vattnet.
Värst var det för Graham Blue på "Circle X". Blues boskap blev törstigare och törstigare, för det vatten som nådde fram till hans ägor räckte inte till åt de dryga tretusen longhornskritter han hade på sina beten.
Graham Blue var i grunden en optimist. Han räknade med att det skulle komma bättre tider. Det hade det alltid gjort förr. Samma tankar hade hans närmaste granne George Mellow. De båda ranchägarna gjorde en skiljning och drev gemensamt ner en hjord till Tucson och fick den såld till underpris.
Men inte ens minskningen av kritter hjälpte. Snake River blev grundare, grumligare och vattenfattigare för varje vecka som gick.
Charlie Melander på "Bar M" hade ett hetare humör än de båda grannarna i söder. Han svor och härjade och knöt näven mot himlen, men trots alla besvärjelser kom inget regn. En morgon kom hans förman in och berättade att sju djur hade dött av törst nere vid den uttorkade flodfåran.

Från den finska utgåvan
– Tiedätkö kenelle puhut! floridalainen tiedusteli myrkyllisesti.
– Joo, haaskion kanssa, joka elää muiden kuolemalla, Ben totesi tylysti.
– Ruumisrahojen saalistaja, sitä sinä olet!
Miehen sormet sukelsivat revolverin perälle ja reikärauta sylki tulta. Mutta ei hänen vaan Ben Hoganin … ja jälleen kutsuttiin noutajaa …

Från den tredje utgåvan
Ben Hogan och hans gamla kompanjon är på hemväg till Tombstone efter att ha drivit en boskapshjord till Denver i Colorado.
I Irving Valley stöter de på ett gäng skummisar som anlitats för att driva bort ranchägarna från dalen och på en saloon kommer det till konfrontation.
– Vet du vem du talar med? sade mannen från Texas bistert.
– Javisst, svarade Hogan. En kloakråtta som lever på as. Kallas inte din lön för likpengar?
Den andre mannens kloliknande fingrar började fladdra över revolverkolven.
Ett dånande skott bröt den plötsliga tystnaden inne i saloonen …

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>