Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERLOCKBETET

1972 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1972.
126 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Houkuyuslintu.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1976.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Ny titel: Kritter och andra kräk.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Läsförlaget, 1991.
143 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Ny titel: Kritter och andra kräk.
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
ISBN: 978-91-7615-005-4.
Status: Till salu

Från den första utgåvan
Ben och hans vänner driver en hjord till Denver. De får den såld, men pengarna blir stulna. Ben och Hobo måste stanna kvar för att reda ut saken och hamnar i en nästan hopplös soppa.
Boken hette i manus "Kritter och andra kräk", men Williams bytte titel till "Lockbetet".

Utdrag ur första utgåvan
Underligt nog hade inte den tusenhövdade boskapshjorden tagit någon större skada av att drivas från Tombstone i Arizona upp till Denver i Colorado. Kanske inte så underligt ändå, för Ben Hogan hade tagit det säkra för det osäkra och låtit djuren marschera i sin egen takt den nästan tusen kilometer långa sträckan över ömsom bra, ömsom dåliga marker.
Ben Hogan red före hjorden tillsammans med sin kompanjon Hobo McKim. Hans breda leende åstadkom sprickor i det hårda pansaret av svettblandat damm, som tycktes låsa alla drag i hans ansikte till en vitaktig mask. De hade kommit upp på en höjd och nedanför dem bredde Denver ut sig i all sin prakt.
- Vi klarade det! sa Ben.
- Har du någonsin tvivlat på det? grymtade Hobo. Jag har då hela tiden varit tvärsäker på att det skulle gå vägen. Fast jag tycker att du har tagit för god tid på dig. I sex veckor har jag längtat efter en droppe anständig whisky, som kunde luckra upp dammlagren jag har i halsen.
Ben Hogan red intill sin gamle skäggige kamrat och klappade honom på axeln. Det dammade ordentligt om den gamla slitna hjortskinnsjackan.
- Om tre timmar kan vi ha uppköparen här, sa han. I kväll kan ni slå runt allihop! Gudarna ska veta att ni har gjort er förtjänta av det.
- Du då? frågade Hobo. Ska du inte fira?
Ben Hogan skakade på huvudet.
- Det är inte värt, svarade han. När jag får pengarna för krittren är det säkrast att jag håller mig på den smala vägen, så ingenting händer. Fast en eller två kalla öl kan jag nog klämma.
Hobo McKim såg sorgset på honom.
- Alltid ska du ha något att skylla på, muttrade han. Du får mig alltid att känna mig som en sämre människa i ditt sällskap. Men, jag har en lösning på det problemet också.
- Vad då till exempel? flinade Ben Hogan.
- Hålla mig undan från dig, din jäkla blaskpimplare! Jag ska låtsas som om jag inte känner dig, sa gubben och de grå ögonen plirade. Ingen jävel ska få komma och anklaga mig för att vara bekant med en jädrans nykterist.
Ben skrattade. Sedan vände han sin häst och red ner mot den långsamt strövande hjorden. Han styrde direkt fram mot en av männen i främre ledet.
- Buck, sa han. Vi är framme! Samla hjorden och gör upp läger. Försök att ha krittren räknade, när jag kommer tillbaka från stan och har en penningstark uppköpare med mig!
- Yippeee! vrålade Buck Masterson. Det ska bli!

Från den finska utgåvan
Kirkaisu rikkoi hiljaisuuden, Naisen kauhunhuuto kuului kapealta kujalta.
Ben Hogan veti esiin Peacemakerinsa …
Nainen makasi tukka levällään pölyisellä maalla. Ben sujauttaa aseen koteloonsa ja kumartuu naisen puoleen auttaakseen.
Samassa hän tuntee lujan iskun ohimossaan. Kun Ben herää ei tyttöä näy missään.
Poissa ovat myös hänen 30.000 dollariaan. Ben Hogan ei aio luopua rahoistaan.

Från den tredje utgåvan
Tillsammans med ett gäng boskapsdrivare föser Ben Hogan och Hobo McKim en tusenhövdad hjord över ömsom frodiga, ömsom torra marker.
De har hunnit ett gott stycke när ett skott skär genom tystnaden och en vacker kvinna tumlar som ett bylte ur sadeln.
Ben Hogan rider fram, böjer sig över henne och träffas av ett tungt slag i bakhuvudet.
När han vaknar upp är han rånad på 30.000 dollar.
Den mystiska kvinnan är borta …
… och Ben startar jakten efter rånarna.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>