Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERHÄNG HONOM!

1972 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1972.
127 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Hirttäkää hänet!.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1976.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Läsförlaget, 1991.
141 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktitrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
E-bok.
ISBN: 978-91-7615-007-8.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Det kom ett telegram till Ben Hogan i Tombstone, Arizona. Den korta skrivelsen var från Hobo McKim och den var lika kort som den var hjärtskärande:
"Inburad för mord i Garth. Hjälp. Hobo."
När Bens bäste vän var i nöd fanns inget annat att göra än att med revolvern laddad rida iväg för att fria Hobo från galgen.

Utdrag ur första utgåvan
Hobo gled ner från mulan och band den vid tjuderbommen. När han vände sig om för att ge det trogna djuret en klapp på länden fick han se en ung flicka som närmade sig över torget. Hon var bländande vacker, så vacker att Hobo för ett ögonblick till och med glömde sin törst.
Hennes ovala ansikte var omgivet av svart hår och den ljusa halsen försvann ner i en vit blus. Blusen framhävde, mer än dolde, hennes toppiga bröst. Runt de smidiga höfterna satt en svart kjol draperad.
- Om man ändå vore tjugo år yngre! suckade Hobo McKim för sig själv. Om man ändå ...
Hans tankegång avbröts av ett skott.
Flickan stannade upp mitt i ett steg. Hon öppnade munnen och ögonen vidgades Sedan tog hon ett steg tillbaka. En röd fläck blev allt större på den vita blusen och sedan föll hon omkull i dammet. Hobo virvlade runt och drog sin revolver. Mannen vid hörnstolpen var försvunnen. Sorlet inne på saloonen tystnade och karlar vällde ut på planktrottoaren. En saloonflicka trängde sig fram till främsta ledet.
Hennes skrik ljöd gällt genom den tysta skymningen.
Hobo stod förvirrad med revolvern i handen och såg sig omkring. Vredgade blickar stirrade ner på honom från saloonverandan. Dörren till sheriffkontoret öppnades och en man med kulmage och femuddig stjärna på den svarta västen kom ut. Han smällde igen dörren bakom sig och gick med långa, bestämda steg fram mot saloonen.
Flickan som skrikit rusade ut på torget. Hon föll på knä bredvid den skjutna kvinnan. Efter ett par sekunder såg hon upp. Tårarna strömmade nerför hennes kinder när hon stirrade anklagande på Hobo.
- Ditt svin! skrek hon. Jenny var min vän! Ditt förbannade svin!
Hobo såg sig omkring. Han skakade på det stora huvudet.
- Det var inte jag, sa han lågt och började gå fram mot den döda. Det var inte jag som sköt.
I samma ögonblick kände han något runt pressas mot sin rygg. En hand kom bakifrån och slet revolvern ur hans hand. Hobo tappade fattningen. Han kom sig inte för med något. Ännu när han vände sig om och såg sheriffen stå där med hans revolver i handen och sin egen revolver riktad mot Hobos breda bröst såg han för sin inre syn saloonflickans tårar på kinderna och den dödas röda blodfläck på den vita blusen.
- Det var inte jag som sköt! upprepade Hobo. Jag skulle aldrig skjuta en kvinna! Aldrig ...

Från den finska utgåvan
Hän tavasi sähkettää mitään ymmärtämättä: Ben Hogan, Tombstone, Arizona – Vankilassa murhasta syytettynä Garthissa. Tule auttamaan, Hobo.
Ben punnitsi hetken raskasta Colt Peacemakeria kourassaan ja syöksyi sitten satulaan. Kun paras kaveri oli pulassa, silloin ei auttanut hulkata aikaa. Hobo McKim oli pelastettava hirsipuusta, maksoi mitä maksoi …

Från tredje utgåvan
Han stavade sig igenom telegrammet:

”Ben Hogan, Tombstone, Arizona.
Inburad för mord i Garth.
Hjälp!
Hobo.”

Ben stirrade på det gulaktiga papperet. Hans bäste vän var i nöd.
Utan att betänka sig länge stack han ner den tunga Coltrevolvern i hölstret och red iväg. Det var nödvändigt att komma till Garth så fort som möjligt för att rädda Hobo McKim från bödelns snara.
Men det fanns fler hinder på vägen än han kunde ana.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>