Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERHÄMNAS ELLER DÖ

1972 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1972.
128 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Kosto tai kuolema.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1977.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Läsförlaget, 1991.
154 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Fjärde utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
E-bok.
ISBN: 978-91-7615-010-8.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Han kände inte till att han haft en bror – men nu var Mark Rowland död, mördad. En kall våg av raseri strömmade genom Hogan. Han måste finna mannen – mördaren – som gjort att Ben aldrig fått möjlighet att veta vem brodern var.

Utdrag ur första utgåvan
Powders Hole var inte precis någon naturskön dalsänka. Berggrunden på båda sidorna om den lilla snabbflytande bäcken var sönderhackad. Därefter hade stenen krossats till grus och förts fram till vaskrännan, och bäcken hade fått utföra sitt arbete.
Osie Powder var inte rädd för arbete. Hade han varit det skulle han aldrig ha bosatt sig i den här gudsförgätna delen av bergen. Men han tyckte inte heller att det gjorde något om det rinnande vattnet gav honom ett handtag.
Guldvaskning var tillräckligt jobbigt ändå, trots att man hade den hjälpen.
När bäcken gjort sin del av arbetet övertog Osie knogandet. De tyngre gruspartiklarna, som vattnet inte orkade skölja bort, låg kvar i vaskrännans tvärslåar. Han tog en näve eller två av sanden och kastade ner den i vaskpannan. Sedan satte han sig på huk nere vid bäcken för att vaska bort det lättare gruset. Hans plirande ögon stirrade hela tiden ner i vaskpannan för att se om något glimmade till.
För det mesta gjorde det inte det. Men Osie var envis.
Två och ett halvt kilo guld i små smärtingpåsar inne i stugan bevisade den saken.
Nu hade han inte hittat ett enda guldkorn, inte den minsta lilla nugget på över fjorton dagar. Han förbannade sin otur, och många gånger funderade han på att dänga vaskpannan i en sten så att den knölades ihop.
Men det kunde han inte göra.
Vad i fridens namn skulle han då baka sitt bröd i efteråt?
Osie Powder var en kraftig man, närmare de sextio än de femtio. Trots åldern svällde musklerna i den kraftiga kroppen. Fadern hade gjort rätt när han gav sonen det namn han fick under färden till Amerika år 1819. Han föddes på lastluckan till en gammal segeltramp på väg från Liverpool i England till Boston, Massachusetts, USA. Fartyget förde explosiv last ombord, och alldeles intill den lilla vrå på däck där Osie kom till världen stod en stor trälåda med inskriften "Explosive Powder" - explosivt krut.
Fadern gav sonen namn efter den inskriptionen.

Från den finska utgåvan
Ben tuijotti kuollutta veljeään. Jälkien perusteellavelipoika oli yllätetty takaapäin, häntä kulkukoiraa ja käsittely oli varmennettu lyijyisin tervehdyksin. Ben Hogan vannoi sillä siunaamalla hetkellä, etteivät tekoseen syyllistyneet selviäsi kolttosestaan pelkällä nikotuksella …

Från fjärde utgåvan
Ben Hogan såg på sin döde bror. Spåren tydde på att han överraskats bakifrån, misshandlats och skjutits sedan han slagits ner.
Dödsängeln har tagit honom, tänkte Ben bistert medan en våg av kallt raseri strömmade genom honom. Men om döden har sin ängel så har också hämnden sin. Männen som mördade min bror skulle knappast få en chans att komma undan ostraffade.
– Det lovar jag och svär, sade han högt med tre fingrar på revolverkolven.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>