Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERHÄMNAREN

1972 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1972.
128 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Kostaja.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1975.
Status: Slutsåld

Kassettbok:
Omslag.
Kassettbok, 1980.
Uppläsare: Lasse Strömstedt.
Speltid: 3,5 timmar.
Omslag: Bengt-Olov Wennerberg.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Läsförlaget, 1990.
157 sidor, 24:80.
Omslag från tecknarstugan Selectiones Illustradas.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Ny titel: Främlingen från en annan värld.
(Ombearbetad i Sci-fi-miljö)
Omslag.
Exilium Förlag, 2013.
ISBN 978-91-980613-6-9, 180039 tecken.
Status: Till salu

Fjärde utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
E-bok.
ISBN: 978-91-7615-000-9.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Johan Hellgren finner sin mor knivdödad och misstänks för dådet. Han får reda på vem mördaren är och följer efter honom till USA för att hämnas. Där får han sitt nya namn – Ben Hogan – får nya vänner och en kvinna och kan stanna kvar efter den bittra hämnden.

Utdrag ur första utgåvan
- Vad heter du? frågade ranchförmannen.
- Johan Hellgren.
- Hellgreen? Ingen människa kan väl heta helvetesgrön. Vi får ge dig ett anständigt amerikanskt namn. Vad tycker ni att han ska heta pojkar?
- Vi hittade honom i en indiansk hogan, sade kocken. Då kan han få heta det.
- Och han är liten och eländig, precis som den yngste kraken bland Jacobs söner i Bibeln. Han är yngst och minst av oss också, sade en av hästinridarna. Jag föreslår Benjamin i förnamn.
Det blev Benjamin Hogan och förnamnet var snart förkortat till Ben.
Att få ett nytt namn åren efter det amerikanska inbördeskriget var ingen stor affär. I detta väldiga land var det ingen som frågade efter en människas namn eller betyg. Nu var han döpt och männen som hittade honom gav honom jobb. Eftersom han var ung och villig att lära och arbeta hårt blev han snart hästkarl av ansenligt format. Den bronco var inte född som kunde kasta honom ur sadeln.
På en ranch utanför Casper i Wyoming träffade han Pecos Evans - en försupen före detta prickskytt som turnerat med tredje klassens varietéer genom de flesta delstaterna i mellanvästern.
Av honom fick Ben Hogan lära sig hur man handskades med en coltrevolver. Varje morgon brukade Ben och Pecos rida ut till en ekdunge några kilometer från ranchen för att öva prickskytte och snabbdragning.
När Ben kunde lika många revolverknep som Pecos fick han lära sig skillnaden mellan en buffelbössa och en Winchester och det var också Pecos som sade åt honom att akta sig för whisky, gin och tequila. Detta var drycker som fått många skarpskyttar att darra på handen i livsviktiga ögonblick.
Deras gravstenar fanns nu på kyrkogårdar runt om i västern och i den torra jorden spirade inget annat än legenderna om männen vars ben låg där och vitnade.

Från kassettboken
Johan Hellgren kommer hem och finner sin mor och hennes arbetsgivare knivmördade. Han märker misstankarna mot sig själv, men han vet inte att en 15-åring knappast blir halshuggen och därför flyr han. Flykten är samtidigt en jakt – för mannen som dödade modern har gett sig av till USA. I Amerika byter Johan namn till Ben Hogan och tar upp jakten på mördaren. Han har varit mannen i hälarna i tio långa år när ett hett spår för honom till Tombstone.

Från den finska utgåvan
Ben oli nimeltään Jussi ja 14-vuotias, kun hänen aitinsä tapettin. Siitä asti hän oli elänyt kostolle. Tuhansia maileja, tuhansia päiviä Ben ajoi taksaa tappajaa. Ei lännen armottomuus, eivät palkatut revolverimiehet, eivat kauniit naiset saaneet häntä pysähtymään. Ben sai kostonsa. Mutta maksoiko hän siitä liikaa.

Från Främlingen från en annan värld
Det handlar om hämnd. Benji Hogg är en ung man. Trots det har han varit på jakt efter sin mammas mördare nästan hela livet. Nu är han på en planet med en grön himmel och en del varelser han helst går ur vägen för. Genom Hobo, en nyfunnen kompis, får Benji upp ett spår efter mördaren. Denne är en skrupelfri man med hårda nypor och har ett gäng skjutvilliga hantlangare i sin tjänst.

Från fjärde utgåvan
Johan Hellgren blir vittne när hans mor och hennes arbetsgivare knivmördats. Han tar upp jakten på gärningsmannen och hamnar i Amerika där han döps om till Ben Hogan. Under tio långa år har han varit mördaren i hälarna när ett hett spår leder till Tombstone i Arizona. Ska Ben äntligen få hämnas mordet på sin mor?

Länkar
Exiliums förlags sida (beställning)
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>