Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERFALSKSPELARE

1973 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1973.
127 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Läsförlaget, 1993.
126 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
ISBN: 978-91-7615-015-3.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Ingen kunde vinna så mycket med ärliga kort. Det rådde ingen tvekan, en liga av falskspelare höll på att utarma saloonerna i Tombstone. Det var nästan värre än när Wyatt Earp och Doc Holiday stod för ruljansen.
Ben Hogan hade fått jobb som utkastare och privatdetektiv på den tuffa bordellmamman Lucinda Parsons saloon. Just den natt när det tände till ordentligt mellan Lucinda och Ben passar spelarna på att göra "Den Stora Stöten".
Ben måste gripa in och det blir ett svårare uppdrag än han ens vågat misstänka.

Utdrag ur första utgåvan
I lidret intill Bird Cageteatern såg han en skymt av likvagnen. 15.000-dollarskarossen stod och samlade damm. Tidigare hade den vagnen varit ett bevis på Tombstones storhet. Det var den första likvagnen väster om Mississippi med runda hörnfönster.
På Fremont Street såg han antydan till liv. Några karlar stod och pratade utanför ett nymålat hus. Ben gick däråt. Skylten ovanför verandan fick honom att höja ögonbrynen. Lotus House, stod det med stora bokstäver.
Det måste vara det här stället som Smiling Tom talat om, tänkte han. Inifrån hördes musik från ett självspelande piano. Ben tittade in. Trots att skymningen knappt hunnit bli blå ännu var det fullt med folk inne i den nyrestaurerade, rymliga lokalen. Ben försökte påminna sig vad det varit här förut. Så kom han på det. Det var här pastor Hezekiel Silberstein haft sin kyrka och försökt omvända folk till någon underlig sekt. Han hade inte haft många åhörare vid sin salvelsefulla predikningsaftnar.
Att driva bordell kombinerat med saloon och spelsalong var tydligen betydligt lukrativare. De som spelade hade chansen att njuta frukterna av sin skicklighet redan i detta livet, och de som följde med töserna en trappa upp fick en försmak av himlafröjderna på jorden.
Innanför bardisken arbetade tre man för högtryck, på en liten scen längst in vid kortväggen sprattlade några dansöser med benen. De var mycket lättklädda. I trappan mellan bottenvåningen och rummen på andra etaget gick en jämn ström av herrar.
Ben Hogan klev in och drog efter andan när hans ögon fästes på all elegans. I hörnen stod fikusar, och väggarna var klädda med speglar. Spottkopparna på golvet var upputsade så att de sken i ljuset från lampkronorna i taket. Sorlet därinne var öronbedövande. Här märktes inget av tystnaden och svårigheterna i världen därute.
Ben Hogan gick en lång stund från bord till bord och tittade på spelet. Här spelades farao, poker, roulette och tärning. Svartklädda givare med långa svarta cigarrer såg till att insatserna hölls höga. Vid ett av BIack Jackborden tycktes man spela extra högt. Staplar av tjugodollarmynt bytte ägare.
Han var på väg mot bardisken för att ta en öl och höra sig för om läget på arbetsmarknaden med portieren när ett högt skrik fick honom att vända sig om. En sjaskigt klädd, orakad cowboy hade gripit om handleden på en av etablissemangets flickor.
- Släpp mig, din stinkande lufs! ropade hon.
- Nu ska du följa med mig upp! svarade han och viftade med ett par gröna sedlar.
Flickan försökte slita sig loss.
- Aldrig i livet, ropade hon. Hellre får en mulåsna sätta på mig än jag släpper in dig dit du vill! Förra måndan fick Jane Milltown sjanker av dig, och du lär inte ha blivit kryare sedan dess!

Från tredje utgåvan
Ingen kunde vinna så mycket och så ofta med ärliga kort.
Det rådde ingen tvekan – en liga av falskspelare höll på att utarma saloonerna i Tombstone. Det var nästan värre än när Wyatt Earp och Doc Holiday stod för ruljansen.
Ben Hogan har fått jobb som utkastare och privatdetektiv på den tuffa bordellmamman Lucinda Parsons saloon. Just den natten då det tänder ordentligt mellan Lucinda och Ben passar spelarna på att göra ”Den Stora Stöten”.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>