Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKEREN KNIV I RYGGEN

1973 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1973.
128 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Kuiskiva painajainen.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1977.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Läsförlaget, 1993.
126 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
ISBN: 978-91-7615-011-5.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Den vackra kinesiskan föll med ett skrik över Bens tröskel. Hon hade en kniv i ryggen och viskade några för Hogan obegripliga ord innan hon dog. Spåren av mordet leder Ben till San Francisco. I hamnen ligger klippern "Hongkong Belle" med en skeppslast kinesiska flickor som skall smugglas i land.
Ben tvingas plötsligt kämpa i en ny miljö. Bland China Towns opiumhålor och prostituerade gäller inga spelregler. Där vinner den smartaste – och den hänsynslösaste.

Utdrag ur första utgåvan
- Bara kineser vet något om kineser, förklarade Wai Too. Men det finns många kinamän i Amerika. De flesta bor i Kalifornien. De, liksom alla andra guldgrävare, kom dit på femtiotalet för att bli rika och sedan återvända hem med alla sina rikedomar. Man vet att de tänkte så eftersom de lämnade sina kvinnor kvar i Kina. Samma år som den store guldruschen började efter Sutters guldfynd - år 1850 alltså - fanns det knappt 800 kinesiska män i San Francisco, men bara två kineskvinnor. Året efter var männen 12.000 till antalet, men där fanns fortfarande bara sju kvinnor.
- De måtte ha haft det jobbigt, flinade Ben.
Kinesen nickade än en gång.
- Säkert, svarade han. För elva år sedan - och det är de senaste folkräkningsuppgifter jag har - hade den manlige befolkningssiffran stigit till 45.000 män och 2.000 kvinnor. Av dem var 1.900 kvinnor prostituerade! - Balansen hade i alla fall blivit bättre, sa Ben Hogan. Det måste alltså finnas ännu fler nu. Hur ska man hitta den här Wan Lee bland alla dessa människor?
- Alla vet något om alla i Chinatown, svarade Wai Too lugnande. Där bör jag få veta en hel del om den illegala människoimporten.
- Slavflickor? frågade Ben igenkännande.
Wai Too nickade. Han förstod att Ben hade läst om saken i någon av de stora veckotidningarna. Det kryllade av artiklar om slavflickor i dem. Ofta var det skrivna överdrivet, men det fanns korn av sanning där. Slavflickorna fördes in i Amerika vid tio års ålder och ingen av dem kunde tala ett enda ord engelska. Sedan de placerats ut i Chinatown tilläts de aldrig lämna sina utstakade kvarter där de tvingades tillmötesgå alla kunder - vad kunden än hade för önskemål.
Det knackade på dörren. Ben lade handen på revolverkolven medan Wai Too gick och öppnade. Det var Hobo som stod utanför.
- Jaså, det är här du håller hus? sa jätten när han fick syn på Ben. Jag vaknade i finkan, men det var ingen som ville berätta varför jag hamnat där. Vad hände i går kväll egentligen?
Ben ryckte på axlarna.
- Du blev full. Du slogs. Du somnade, sa han. Den heliga treenigheten när det gäller dig!
Kinesen tittade undrande på mannen i dörröppningen. Det var en gråskäggig jätte med en stor, svart slokhatt på huvudet. Hans rutiga skjorta var oerhört smutsig. Dessutom höll skjortan på att sprängas upp i sömmarna av mannens breda bringa och axlar. Kinesen lät blicken sjunka. De smutsiga byxorna var nära att spricka under trycket från de muskulösa låren. Hobo McKim var högröd i ansiktet men djupt under hattbrättet plirade ett par pigga, bruna ögon.
Hobo tittade på Ben.
- Du ser bekymrad ut, sa han. Vad är det?
Kinesen nickade mot Ben.
- Din vän är en klok man, sa han. Han har lärt sig att om man lever med rynkad panna så tror folk att man är en stor tänkare!

Från den finska utgåvan
Sievä, sorea kiinatar oli murhattu ja johtolangat osoittivat San Francisco suuntaan. Satamassa keinahteli kiinalainen klipperi ”Hongkong Belle” jossa sirkeä kiinattarien joukko odotti salakuljetusta maihin. Ben Hogan joutui äkkiseltään ihkaoutoon ympäristöön, sillä monet monituiset paikat olivat hänelle tuttuja vaankiinalaiskortteleiden utuiset oopiumluolat olivat vieras maaperä jopa hänelle. Siellä säilytti henkiriepunsa vain ovelin – ja häikäilemättömin.

Från tredje utgåvan
Med ett skrik faller kinesiskan framstupa över Ben Hogans tröskel. Han försöker lyssna till det hon säger men kan inte förstå de mystiska ord hon viskar fram innan hon dör. De få spår han har av mordet leder till San Francisco. I hamnen ligger klippern Hongkong Belle med en skeppslast kinesiska flickor som ska smugglas i land.
Ben Hogan hamnar i en för honom helt obekant miljö.
Bland China Towns opiumhålor och bordeller gäller inga spelregler.
Här vinner den smartaste – och den hänsynslösaste.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>