Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKEREL ZOPILOTE

1974 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1974.
127 sidor, 3:25 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Dansk utgåva:
Titel: EL Zopilote.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Westernmagasinet Nr 5. Tryckår ej uppgivet.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2019.
ISBN: 978-91-7615-032-0.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Ben Hogan hade fått ännu ettsjälvmordsuppdrag av Daggermans: att infiltrera och oskadliggöra ett mördarband vars ledare är känd under namnet El Zopilote – Gamen.
Mördarnas spår är fruktansvärda. Döda, lemlästade människor, nedbrända och plundrade gårdar. Ben Hogan känner hatet växa för varje nytt prov på omänsklig grymhet som han träffar på.

Utdrag ur första utgåvan
- Jag skulle behöva tjänstledigt! sa Ben Hogan och stirrade rätt in i Warren Tylers blick. Den senaste tiden har jag gjort betydligt mer än min kvot för Daggermans - och dessutom har jag inte varit hemma i Eden Valley på över fyra månader. Det finns en hel del som behöver göras där!
Warren Tyler slog upp ytterligare ett glas whisky till dem båda. Det var en fin whisky, konstaterade Ben Hogan. Jack Daniel's Sour Mash Bourbon. Dyr sort. Tyler hade någonting i kikaren!
- Perrita har det bra, sa Warren Tyler. Jag var i Arizona i förra månaden och då passade jag på att hälsa på hanne. Tyckte det var like bra att överlämna din lön själv när jag ändå var så nära. Hobo McKim har flyttat till dalen för gott, verkar det som. Han gör ett bra arbete där. Gubben har målat huset och byggt nya stängsel. Han berättade att hjorden i Devil's Backbone bara växer. Snart kan han sälja ut en del av den ...
- Då borde jag vara hemma!
- Han klarar det bra, Ben! sa Warren Tyler. Jag har ett jobb åt dig - ett jobb som inte kan vänta. En liga som härjar längs gränsen. Skövlar, plundrar, mördar och våldtar. Den leds av en karl som kallas för El Zopilote - Gamen! Så vitt man vet är det en vit karl, men han lär hålla till på andra sidan mexikanska gränsen med sitt band av pistoleros. De gör sina raider in i Texas, New Mexico och Republiken Mexiko.
Ben Hogan rynkade pannan och lade ifrån sig gaffeln.
- Det där låter som om det skulle vara ett jobb för de federala, sa han.
Överste Warren Tyler skakade på huvudet.
- Det är mer komplicerat än så, förklarade han. Eftersom El Zopilotes band "bara" mördat, rånat och våldtagit har de inte begått några federala brott. Det är sant att de - enligt vad jag fått veta - har korsat delstatsgränserna, men det har aldrig riktigt bevisats att det är samma band. Därför har de federala inte tagit upp saken. Ännu!
- Texas Rangers då?
Tyler ruskade på huvudet igen.
- Det är egentligen deras avdelning, medgav han. Men det är en kris i ledningen hos Rangers nu. Politiskt trassel. Det har försvagat organisationen. Många av deras bästa karlar har lämnat dem och fått anställningar i småstäder över hela västern. Det finns städer som lejer namnkunniga före detta Rangers som sheriffer och betalar bättre än vad organisationen har råd med.
Ben Hogan tog en brödbit och rensade tallriken med den. Sedan han stoppat den i munnen sköljde han efter med en klunk öl.
- Jag förstår fortfarande inte riktigt var Daggermans kommer in, sa han. Den här detektivbyrån tar ju bara jobb som betalar sig. Jag tycker inte din beskrivning verkar annat än att vi skulle hoppa in och göra en sak av pur välvilja - bara för att andra lagliga organisationer misslyckas med det.
Warren Tylers ansikte sprack upp i ett brett grin.
- Du känner huvudkontoret i Chicago bättre än så, sa han. Vi har fått jobbet och sett till att det betalar sig om det blir riktigt gjort!
- Och vem är klienten? frågade Ben Hogan och tog fram sin Bull Durhampåse.
- Texas Cattlemen's Association, svarade Tyler och såg på medan hans agent snabbt rullade en cigarrett och tände den. Vi har haft jobbet i ett par veckor redan så vi har hunnit göra en del undersökningar. Men som du vet har vi ont om ... hm ... fältarbetare ...
- Du menar självmordskandidater, sa Ben Hogan surt och släppte upp ett rökmoln mot taket.

Från andra utgåvan
Ben Hogan har fått ännu ett självmordsuppdrag av Daggermans: att infiltrera och oskadliggöra ett mördarband vars ledare är känd under namnet El Zopilote - Gamen!
Mördarens spår är fruktansvärda. Döda, lemlästade människor, nedbrända och plundrade gårdar.
Ben Hogan känner hatet växa inom sig för varje nytt prov på omänsklig grymhet som han träffar på.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>