Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERDUBBELGÅNGAREN

1972 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1972.
128 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Verta Pakkiin.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1975.
Status: Slutsåld

Kassettbok:
Omslag.
Kassettbok, 1980.
Uppläsare: Lasse Strömstedt.
Speltid 2,75 timmar.
Omslag: Bengt-Olov Wennerberg.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Läsförlaget, 1990.
160 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
ISBN: 978-91-7615-002-3, 126 sidor.
Status: Till salu

Från första utgåvan
- Hit med pengarna eller spela hjälte och dö! röt den blonde bankrånaren. Sekunden senare talade Colten och kassören segnade ner döende. Banditen kom undan med 150 000 dollar.
Ben Hogan blev av med sina besparingar vid rånet och tar upp jakten på förövaren.
Han anar inte att han jagar sin egen dubbelgångare och att likheten håller på att kosta honom livet.

Utdrag ur första utgåvan
Tidigt på morgonen vaknade Hogan av hammarslag. Han var alldeles ledbruten och mörbultad. Cellen hade en enda brits och att dela nattläger med den jättelike Hobo McKim var ingen lättvindig erfarenhet.
Gryningsljuset silade in genom gallerfönstret. Det snöade fortfarande men inte lika mycket som igår. Han ställde sig på tå och tittade ut. Marken var täckt av ett knappt decimetertjockt snötäcke.
Hogan vankade de tre meterna till gallerdörren som vette mot sheriffkontoret. Utanför fönstret kunde han se silhuetten av en vakt med gevär.
De tog tydligen inga risker med honom.
Han hade hört hur man bytte vakter ett par gånger under natten. Trots att det varit kallt hade ingen av dem gått in i finkan. De hade hållit sig utanför, trogna som hundar i hopp om att få ett ben.
Lite längre bort såg Hogan det som hammarslagen kom ifrån. Man höll på att spika upp en träställning. Han kunde se en skymt av plattformen och av den tvärsgående slån.
Det var en galge och den dimensionerades för mer än en person.
Skulle de hänga honom och Hobo samtidigt?
Det var väl ändå inte möjligt. De hade ingenting att anklaga Hobo för. Men ... om nu Hogan blev hängd för sitt utseendes skull, vilken risk löpte då inte Hobo? Gubben var sannerligen inte vacker att se på.
Hogan hade hört talas om att man i öststaterna hade börjat med något som kallades skönhetstävlingar.
Om Hobo ställde upp alldeles ensam i en sådan - helt utan medtävlare - så skulle han i ändå inte ha en chans att komma bättre än trea.
Dömde man enbart efter utseendet, så borde Hobo hängas först!
Tiden sniglade sig fram. Plötsligt bröts det grå molntäcket och ett par gyllene solstrålar blixtrade till. Snön fortsatte att falla.
Hobo sov vidare.
Hogan rökte cigarrett efter cigarrett och när han fimpat sin fjärde och dödat glöden mot trägolvet med stövelsulan, kom sheriffen in.
Han kastade hatten på skrivbordet och skrattade till när han såg Hogan.
- Har du varit vaken länge, mister Starkey? frågade han ironiskt.
- Sedan Abraham gick in i Kanans land! förklarade Hogan lugnt.
Sheriffen mulnade.
- Lika lustig i dag också? sade han. Nå, det ska väl inte bli så långvarigt. Snickarna har arbetat sedan sex i morse för din skull.

Från kassettboken
– Hit med pengarna eller spela hjälte och dö! röt den blonde bankrånaren. Sekunden efter kräktes hans Colt ut bly, eld och krutrök och kassören segnade döende till golvet. Banditen lyckas komma undan med 150.000 dollar. Ben Hogan grips, för banditen är hans dubbelgångare och denna likhet håller på att kosta Ben livet.

Från den finska utgåvan
Rahat tänne! Älä leiki sankaria tai kuolet! Pankkirosvo korjasi vapisevalta kassanhoitajalta 150 000 dollaria ja nauroi pälle paskaisen naurun. Ben Hoganin säästöt olivat rossvottujen rahojen joukossa. Hän ei halua jakaa säästöjään konnille ja puuttuu peliin rautaisella otteella.

Från tredje utgåvan
– Hit med pengarna eller spela hjälte och dö! röt den blonde bankrånaren.
Sekunden senare dånade hans Coltrevolver och kassören segnade döende ner. Banditen kom undan med 150 000 dollar.
Ben Hogan blev av med sina besparingar vid rånet och tar upp jakten på förövaren. Han anar inte att han jagar sin egen dubbelgångare och att likheten håller på att kosta honom livet.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>