Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERDÖDSPATRULLEN

1973 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1973.
128 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Läsförlaget, 1993.
140 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2015.
ISBN: 978-91-7615-019-1.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Majoren pekade på kartan och sa:
- Någonstans där ute i öknen gömmer sig Alphonse och hans blodtörstiga fribytarindianer. Han har en vit kvinna som fånge plus en väska försvarshemligheter som han tänker sälja till mexikanerna. Ditt uppdrag, Hogan, är att skaffa hem flickan och papperen.
- Rena självmordsuppdraget, sa Ben.
- Du har dödat folk förr, Hogan. Det här är din enda chans att få amnesti för ditt mord på en amerikansk officer.

Utdrag ur första utgåvan
Fort Huachuca hade åter bemannats av militär i blå uniformer. I flera år hade det inte funnits annat än underhållspersonal i det enda fortet i Cochise Country, södra Arizona. Men tiderna hade förändrats igen. Mexiko upplevde den ena revolutionsungen efter den andra. Kravaller och upplopp blev allt vanligare på södra sidan om gränsen, och oroligheterna drog sig allt längre upp mot norra sidan av den mexikanska delstaten Sonora.
Till och med i gränsstaden Agua Prieta hade det varit oroligt. Milis, polis, militär och rurales hade slagit ner en uppretad folkmassa som demonstrerat sin motvilja mot regeringen på torget utanför tjurfäktningsarenan. Ett tjugotal peoner och stadsbor hade mer eller mindre mejats ner av regeringstrupperna och när den nyheten spreds längs underjordiska vägar började det jäsa hos befolkningen. I så gott som varje mexikansk provins uppstod motståndsrörelser. De hade ledare av olika politisk uppfattning, men den amerikanska och den mexikanska regeringen räknade.
Mexikos regering fruktade den dagen. Det gjorde också männen i Washington. Fruktan för det öppna upproret som skulle sprida död och blod över södra delen av den nordamerikanska kontinenten närdes emellertid av olika utgångspunkter. Den mexikanska regeringen fruktade att rebellerna skulle vinna och ta en blodig hämnd på sina korrumperade utsugare. I Washington fruktade man att det skulle inträffa incidenter som tvingade in USA.
Arméns närvaro var inte enbart av godo för den bofasta befolkningnen i städer, byar och landsbygd runt de återigen bemannade forten. Med den tyngd bakom orden som makten ger rekvirerade armén proviant i stora mängder, och det innebar att den civila befolkningen fann sina egna butiker torrlagda på förnödenheter. Inga privata uppköpare hann vara med. Armén, i Arizonas fall både infanteri och kavalleri, lade beslag på allt.
För att minska knorrandet från den civila befolkningen öppnade man butiker vid forten där folk kunde handla av det överskott det militära maskineriet roffat åt sig under parollen "för säkerhets skull". Det innebar att man måste resa de många milen från Tucson, Tombstone, Bisbee, Douglas och Benson - för att bara nämna några platser - ner till det ökengömda Fort Huachuca för att få de förnödenheter man i vanliga fall kunde köpa nästgårds.
Det var av den anledningen Ben Hogan hade ridit in till Fort Huachuca den ödesdigra torsdagseftermiddagen för två veckor sedan. Med sig hade han haft Perrita och Hobo McKim. Han hade försökt komma in till befälhavaren, major William Conrad, för att klaga på arméns framfusighet, men en sprättig löjtnant i förrummet hade hindrat honom från att träffa majoren.
- Du ska inte tro att du är först, hade löjtnanten sagt. Här har drällt av bondlurkar som inte begriper att vi kommit hit för att beskydda er mot hotet från söder.
- Det är möjligt att ni tänkt göra det, svarade Ben Hogan. Men vi kan försvara oss själva mot sådana som kommer med vapen. Det är fel när den som ska försvara kommer och suger ut. Vilka ska ni skydda när de som bor här har dött av svält på grund av er?
Det hade inte hjälpt. Löjtnanten hade bara ryckt på axlarna och återgått till sina papper och depescher. Ben Hogan lämnade befälets kontorsbarack och återvände till den lilla kåkstaden utanför palissaden där han lämnat Hobo och Perrita.
Han träffade dem utanför en nyss uppslagen tältsaloon. Hobo låg och sprattlade i leran på gatan med en blåklädd rekryt på ryggen. Gubben McKim var oerhört full, och det var av den anledningen han inte kom sig för att kasta av soldaten.

Från tredje utgåvan
Majoren pekade på kartan och sa:
– Någonstans därute i öknen gömmer sig Alphonse och har blodiga fribrytarindianer. Han har en vit kvinna som fånge plus en väska med försvarshemligheter som han tänker sälja till mexikanerna. Ditt uppdrag, Hogan, är att skaffa hem flickan och papperen.
– Rena självmordsuppdraget, sa Ben. – Du har dödat folk förr, Hogan. Det här är din enda chans att få amnesti för ditt mord på en amerikansk officer.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidan är designad och underhållen av Johannes Genberg sedan 2013.
Kjell E. Genbergs rättigheter sköts av Hanserik Tönnheim via Arx Foreign Rights. Kontakt via: hanserik (kanelbulle) arxforlag (punkt) se.
Allt material på Kjell E. Genbergs hemsida får citeras under förutsättning att det inte sker i kommersiellt syfte. Vid citering skall "© Kjell E. Genberg" anges.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>