Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERDJÄVULENS HÖGRA HAND

1975 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Malmborg & Hedström Förlag, 1975.
123 sidor, 4:25 kr.
Omslag av Curt Dahlgren.
Tryck: Bohusläns Grafiska AB, Uddevalla.
Status: Slutsåld

Dansk utgåva:
Titel: Djævelens højre hånd.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Westernmagasinet Nr 10. Tryckår ej uppgivet.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2019.
ISBN: 978-91-7615-041-2.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Charlie Schold levde på att råna och mörda. Han visste med sig att han var den snabbaste revolvermannen i västern men han nöjde sig inte med att veta. Han måste bevisa det varje gång.
När han hörde talas om någon som var snabb gjorde han allt för att få möta honom.
Efter en bankkupp i Tombstone fick han höra namnet Ben Hogan.
Schold och hans gäng tog en hel by som gisslan för att få Hogan att komma till duellen.
Bara en av dem skulle lämna byn levande.

Utdrag ur första utgåvan
De red ner från Potter Mountains i riktning mot Bisbee, fyra män med flackande blickar och lågt hängande vapen. Ett par dygn tidigare hade de korsat territoriegränsen mellan New Mexico och Arizona, men den vetskapen gjorde dem inte mycket lugnare. De såg en förföljare i varje skugga, ett hot mot sina liv bakom varje klippa.
De fyra männen hade varit i New Mexico i exakt en vecka. Under dessa sju dagar hade fyra människor dött. Tre av dem tillhörde en farmarfamilj som vägrat att ge dem de kontanter som fanns i huset. Männen tog dem i alla fall och betalade med kulor och en eld som förtärde hela farmen.
Men det var för den fjärdes skull som de kommit till New Mexico. Han hette Lewis Earl medan han fortfarande levde. Han hade varit i femtioårsåldern när han tvingades ut på den dammiga gatan i Lordsburg för att försvara sitt liv med sexskjutaren i handen och han förlorade.
Lewis Earls enda brott var att han under en följd av år fått rykte om sig att vara snabb med revolvern.
De fyra männen höll in sina hästar på toppen av en ås. De hade lämnat det torra ökenartade landet bakom sig. Nu såg de ner i en bördig skål av barrskog, vattendrag och gröna dalgångar. Deras ledare såg på kumpanerna med ett brett flin i sitt stora orakade ansikte.
- Nu vet jag var vi är! sa han. Det är inte långt kvar till Bisbee. Vi borde vara framme där före kvällningen. Och nu ligger New Mexicogränsen så pass långt bakom oss att vi inte behöver frukta något därifrån ... om de nu kom sig för att skicka något uppbåd. Jag tvivlar på att de ens hittat den där nerbrunna farmen än. Den låg så pass långt från alla allfarvägar.
- Kan vi ta en paus? undrade en av de andra.
Ledaren nickade och gled ur sadeln. Han släppte hästens tygel och när remmen nådde marken rörde sig inte hästen mer. Den var vältränad och visste att tygel mot marken var detsamma som tygel runt en tjuderbom.
Karlen sträckte på sig. Han var stöpt i en grov form. Ansiktet var kantigt med djupt liggande ögon på vardera sidan om en stor potatisnäsa. Munnen gick som ett smalt streck över den rektangulära hakan som pryddes av veckogammal skäggstubb.
Axlarna var nästan för breda för den rutiga skjortan. Han var tvungen att ha två knappar uppknäppta runt tjurhalsen för att över huvud taget kunna ha den på sig. Över skjortan hängde en dammig och trasig skinnväst. Den nådde ner till midjan som svällde ut över livremmen. Levisjeansen hade en gång varit blå, men nu var färgen obestämbar. De var nerstoppade i ett par högklackade stövlar med långa, klirrande, mexikanska sporrar.
Runt midjan hängde också ett brett, brunaktigt revolverbälte vars söljor hade plats för trettioåtta patroner. Alla söljorna var upptagna. I hölstret, som var lågt nerbundet på höger lår, satt en 45-kalibrig Colt Peacemaker.
Mannen hette Charlie Schold och en beskrivning av honom fanns på efterlysningsaffischer i sex stater och territorier i sydvästern. På en del av affischerna hade man noterat att mannen var galen.
Revolvergalen!
Han levde av att mörda, råna och stjäla.
Han levde för att utmana alla som hade rykte om sig att vara snabba med revolvern. Det var någonting inuti hans sjuka hjärna som drev honom till de platser där det fanns snabbskyttar. Ingen visste om det var en omedveten dödslängtan hos Schold som fick honom att hela tiden söka upp och utmana nya motståndare.

Från den danska utgåvan
Charlie Schold levede af at plundre og myrde. Han visste selv, at han var de hurtigeste revolvermand i vesten, men han var ikke tilfreds med at vide. Han måtte bevise det hver gang.
När han hørte tale om nogen, der var hurtig, gjorde han alt for at kommet il at møde ham.
Efter ett bankkup i Tombstone hørte han navnet Ben Hogan. Schold og hans bande tog en hel by som gidsel for at få Hogan til at kommet til duellen.
Kun én af dem måtte forlate byen levende!

Från andra utgåvan
Charlie Schold levde på att råna och mörda. Han visste med sig att han var den snabbaste revolvermannen i västern men han nöjde sig inte med att veta. Han måste bevisa det varje gång! När han hörde talas om någon, som var snabb gjorde han allt för att få möta honom. Efter en bankkupp i Tombstone fick han höra namnet Ben Hogan. Schold och hans gäng tog en hel by som gisslan för att få Hogan att komma till duellen. Bara en av dem skulle lämna byn levande!

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>