Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERDILIGENSRÅNARNA

1972 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1972.
128 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Postivaunurosvot.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1975.
Status: Slutsåld

Kassettbok:
Omslag.
Kassettbok, 1980.
Uppläsare: Lasse Strömstedt.
Speltid 3,5 timmar.
Omslag: Bengt-Olov Wennerberg.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Läsförlaget, 1990.
157 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014
E-bok.
ISBN: 978-91-7615-001-6.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Ben Hogan väntar på papperen till sitt homestead i Eden Valley där han bor tillsammans med apachekvinnan Perrita och där ofta vännen Hobo McKim hälsar på. Med åren har Hogan blivit en snabb revolverman och när diligensen med de viktiga papperen rånas ger han sig ut efter banditerna för att få dem tillbaka.

Utdrag ur första utgåvan
Reg Potter tänkte på att Tombstone inte var riktigt lik andra städer han sett i västern. Den hade fler gator och husen var längre och smalare. Visst satte stadens affärsidkare upp falska fasader mot gatorna, men det var ändå något rejält över Tombstone, rejälare än andra hålor runt omkring.
Hästarna började sacka av på farten. Diligensen var tung och stigningen rätt brant. Potter klatschade med piskan för att uppmuntra djuren, trots att han visste att det egentligen inte tjänade något till. De var trötta nu, och det var inte att undra på. Det här fyrspannet hade fått dra lasset ända från Tucson bara för att gubbarna i Benson firat lite väl hårt kvällen innan och inte hade några hästar redo när diligensen kom till deras station.
Det var en sak han minsann tänkte rapportera så fort han kom fram till Wells Fargo i Tombstone.
Var det något Reg Potter avskydde mer än nykterister så var det slarv!
Plötsligt stegrade sig det främre hästparet. Frambenen kavade i luften och Ed Johnson tog ett fastare grepp om bössan. Reg Potter reste sig upp och drog i tömmarna för att få spannet under kontroll.
Ed Johnson ryckte honom i rocken.
- Kasta dig ner och piska på kusarna! skrek han. Rånare!
Reg Potter hade varit för upptagen med att använda tömmarna för att hinna titta åt annat håll. Men nu stannade hästarna och när han såg sig om fick han syn på dem.
Fyra maskerade män.
Två stod med höjda gevär på en klippa tio meter från vägkanten. En stod framför spannet med en Winchester i handen och den fjärde kom fram bakom buskaget alldeles intill det bakersta hästparet.
- Kasta ner lådan!
Rösten lät sträv som sandpapper och de svarta ögonen stirrade hotfullt upp på kusken.
Ed Johnson svor till och slängde upp geväret till axeln. Ett skott small, men det kom inte från hans bössa. En av männen uppe på klippan hade sett rörelsen och förekom honom.
Ed slogs omkull, men han tog sig upp på knä igen innan han ramlade ner på andra sidan diligensen. Geväret skramlade ner på marken mellan skaklarna och fick hästarna att trampa oroligt.
- Hur blir det med lådan? sade mannen där nere på marken och viftade otåligt med revolvern.
Reg skakade långsamt på huvudet.
- Jag har ingen låda i dag, svarade han.
- Inte det? sade den andre med ett lågt, strävt skratt. Försöker du inbilla oss att du har skarpskytten med bara för sällskaps skull?
- Just det, svarade Reg. Ed skulle bara ner till Tombstone för att uträtta några ärenden.
Mannen därnere morrade dovt. Sedan ryckte han lätt på axlarna och höjde revolvern ett par decimeter.

Från kassettboken
Kusken skrek ut varningen samtidigt som Winchestern dånade. Ögonblicket därefter föll han döende till marken och banditerna stormade fram för att lägga beslag på att värdepost som skulle till staden Tombstone. Ben Hogan – som nu är en av de snabbaste revolvermännen i Arizona – tvingas ta upp jakten på rånarna. De har nämligen kommit över ett papper som är av stor betydelse för hela hans framtid i Amerika.

Från den finska utgåvan
Kuski karjaisi varoituksen liian myöhään ja se hukkui Winchesterin jylyyn. Hän putosi irvistäen pölyiseen maahan ja samassa rosvot hyökkäsivät esiin louhikosta. Naamioidut miehet halusivat postivaunujen arvopostin ja kultakourman iselleen.
Pahaksi onnekseen rosvot nappaavat Ben Hoganille osoitetun kirjeen, Kirjeen, josta Benin tulevaisuus riippuu. Ben päättää ottaa omansa maksoi kuinka monta herkeä tahansa.

Från tredje utgåvan
Diligenskusken skrek ut varningen i samma ögonblick som Winchestern dånade. Ögonblicket därefter föll han döende till marken och banditerna stormade fram för att lägga beslag på all värdepost som skulle till staden Tombstone.
Ben Hogan – som hunnit bli en av de snabbaste revolvermännen i Arizona – vingas ta upp jakten på rånarna.
De har kommit över ett papper som har stor betydelse för hans framtid i Amerika.

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>