Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERBLOD OCH SILVER

1972 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Pingvinförlaget (Williams), 1972.
127 sidor, 2:75 kr.
Omslag av B-O "Bowen" Wennerberg.
Tryck: Elanders Gbg.
Status: Slutsåld

Finsk utgåva:
Titel: Verta ja hopeaa.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Omslag.
Kustannus OY Williams, 1977.
Status: Slutsåld

Andra utgåvan:
Omslag.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Läsförlaget, 1991.
143 sidor, 24:80.
Omslag från spansk tecknarstuga.
Tryck: Aktietrykkeriet i Trondhjem.
Status: Slutsåld

Tredje utgåvan:
Omslag.
Melker Förlag, 2014.
ISBN: 978-91-7615-009-2.
Status: Till salu

Från första utgåvan
Santiago Kennicott och hans män lyckades överfalla tåget och stjäla silverlasten – trots att Hogan var med som vakt.
Ben laddade om sin 45-kalibriga Colt Peacemaker. Var det något han inte tålde så var det att överlistas av banditer. Under sin jakt på skurkarna undrade han vad trollkarlens sköna assistent Lil Larian hade för finger med i spelet.

Utdrag ur första utgåvan
Han ryckte åt sig karbinen som hängde över dörren och gick ut på gårdsplanen. Ryttaren närmade sig snabbt. Det var en lång, gänglig man i svarta kläder. Han red på en säckig hingst. Trots att ryttaren hade ett par hundra meter kvar till stugan kunde man se att han var tungt beväpnad. I sadelhölstret satt en Winchester och på höften ett arméhölster. Klaffen på hölstret var nerfälld, men den kunde inte stängas till ordentligt över den grovkalibriga revolvern.
Ryttaren höll in hästen på gårdsplanen och tittade ner på mannen med karbinen. Han tog av hatten och torkade sig i pannan. Sedan log han.
- Ben Hogan? frågade han.
Mannen med karbinen nickade.
- Jag heter Ben Hogan, svarade han. Vem är du, och vad har du för ärende hit?
Den andre skrattade och visade en obruten rad vita tänder.
- Jag har hört sägas att i västern är man gästfri, flinade han. Men du tar emot mig med grovt artilleri.
Ben Hogan nickade.
- Du är tungt beväpnad själv, främling, svarade han.
- Jag är ensam, svarade ryttaren och nickade mot fönstret.
Ben behövde inte titta dit för att veta vad mannen menade. Perrita stod i fönstret, och hon var också beväpnad. Ben Hogan sänkte geväret. Det var tydligt att den främmande ryttaren inte utgjorde något hot. I alla fall inte för tillfället. Men numera tog man inga risker i Eden Valley. Inga risker någonstans i närheten av Tombstone, förresten. Hela Cochise County var på sin vakt. För några månader sedan hade en hel familj slaktats av sex främmande män som kommit till deras farm i till synes fredliga ärenden. Man ville inte att historien skulle upprepas.
- Jag heter Mark Rowland, sa främlingen. I varje fall kallar jag mig det. Hemma hette jag Roland Marklund.
Ben Hogan rynkade pannan.
- Svensk? frågade han.
- Det kan du slå dig i backen på, sa Mark Rowland på svenska. Och du borde faktiskt känna till namnet Marklund. Din mor tjänade piga hos honom!
Ben stelnade till. Det stämde. Hans mor hade varit piga hos en bonde i Ede by, Delsbo, och bonden hade haft Marklund som efternamn. Det var bara det att bonden en mörk natt gått och blivit ihjälslagen. Inte bara han utan också Ben Hogans mor, och Ben hade fått skulden. Det var anledningen till att Ben befann sig i territoriet Arizona, ett halvt jordklot hemifrån. Här hade han hittat sin mors baneman och gjort upp en gång för alla.
Bonden Marklund var hans far, även om karlen inte velat kännas vid det i kyrkboken. - Menar du ...? flämtade Ben Hogan.
Främlingen nickade.
- Varken mer eller mindre, sa han. Jag är din bror eller rättare sagt din halvbror, eftersom vi inte har samma mor.
Ben tittade misstänksamt på honom.
- Kan du bevisa det du kommer hit och säger? frågade han långsamt.
Den andre gled ner från hästryggen och stoppade in handen innanför den bruna skinnkavajen. Han tog fram en bunt papper som hölls samman av ett snöre.
- Ska du titta på papperen här ute? frågade han.
Ben skakade på huvudet. Sedan nickade han mot stugan.
- Kliv på!

Från den finska utgåvan
Santiago Kennicott pahamaineisine koplineen omnistui ryöstämään hopeajunan vaikka Beh Hogab kuppaneineen oli palkattu lastia vartioimaan.
Mutta Ben ei hellittänyt, sillä hän ei pitänyt ajatusesta, että joku arpinaamainen konna osoittautuisi häntä ovelammaksi. Niinpä hän latasi Colt Peacemakerinsa uudelleen ja lähti takaa-ajoon. Ja piano oli junan lastina verta kauniin Lil Larianin kyynelistä huolimatta …

Från tredje utgåvan
Santiago Kennicott och hans män lyckades överfalla tåget och stjäla silverlasten – trots att Ben Hogan var med ombord som vakt.
Men en skrovlig morrning som kom långt nerifrån strupen laddade han om sin 45-kalibriga Colt Peacemaker. Var det något han inte tålde så var det att bli överlistad av banditer.
Under sin jakt på silvertjuvarna grubblade han intensivt över vad trollkarlens sköna assistent Lil Larian hade för finger med i spelet …

Länkar
Melker förlags dedikerade Ben Hogan-sida (beställning)Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>