Baserat på en sann historia ...
Kjell E. Genbergs
DIGITALA museum
Nyheter : Biografi : Böcker : Annan media : Föreningar : Galleri : Kontakt : Internet

Underlänkar

Ordning
Till salu
Utgivningsordning
Bokstavsordning
GenreFörsta besöket?

Facebook

Du kan följa Kjell E Genberg via hans privata Facebook-sida.
Klicka här >>Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

Du kan se större versioner av många av bilderna på hemsidan genom att klicka på dem.Du kan klicka på många bilder för att se större versioner av dem

På olika ställen på hemsidan kommer du se text som ser ut så här. Klickar du på den kommer du se en bild, läsa en annan text eller komma till en annan hemsida.BÖCKERBANKRÅNARNA

1977 års omslag. Första utgåvan:
Ben Hogan.
Skrivet under pseudonymen Matt Jade.
Malmborg & Hedström Förlag, 1977.
127 sidor, 4:95 kr.
Omslag av B-O Wennerberg.
Tryck: Bohusläns Grafiska AB, Uddevalla.
Status: Slutsåld

Från första utgåvan
Hobo McKim hade av en slump avlyssnat ett samtal som tydde på att banken i Tombstone skulle rånad. Ben Hogan fick veta det och han visste att ett rån skulle betyda någons död. Han måste handla snabbt för att hindra mordet. Han visste också att han riskerade livet genom att ta upp kampen mot banditerna.
Men han måste ta chansen...

Utdrag ur första utgåvan
- Snälla señor, skjut inte! skrek mannen när han fick syn på Ben som bar den fortfarande rykande revolvern i handen.
- Lugn, sa Ben. Jag skjuter bara på folk jag känner! Var är takluckan?
Städaren pekade en bit längre bort i korridoren. Luckan var stängd med ett vred. Det var högt i tak och Ben nådde inte upp. Han svor till och sprang tillbaka till städaren. Nerifrån saloonen dånade skotten och svarsskotten från gatan slog in i trävirket med små dunsande smällar.
Ben grep städarens skurhink och hällde ut smutsvattnet på golvet.
- Du får ursäkta, sa han och sprang bort till takluckan med hinken.
Han ställde hinken upp och ner och klev på den. Nu nådde han upp. Luckan föll ner och dinglade i gångjärnen sedan han vridit vredet åt sidan. Han fick tag i kanten med ena handen, men märkte att han inte skulle kunna komma upp på det viset, så han stack ner revolvern i hölstret och gjorde ett nytt försök.
Nu fick han grepp om kanten med båda händer. Han flåsade och pustade och segade sig långsamt upp. Efter några sekunder låg han uppe på det platta taket. Runt taket gick en kant som var några decimeter hög. Han ålade sig fram till den och kikade över kanten.
Härifrån såg han Bill Morian tydligt.
- Ge upp, Morian! ropade han. Du har inte en chans.
Morian svarade med en svärm kulor som drev bort Ben från takkanten. När Ben kikade över kanten nästa gång såg han hur Morian kastade sig in genom dörren till kinesrestaurangen han haft bakom sig hela tiden.
Folket som satt därinne hade suttit blickstilla ända sedan skjutningen började på gatan utanför. De vågade inte röra sig.
Morian rusade fram till ett av borden och ryckte upp en kvinna som satt där. Ben kunde se honom otydligt genom ett av fönstren. Han föste kvinnan framför sig mot utgången och när han kom till dörren sköt han två skott upp mot taket där Ben befann sig.
- Om du skjuter ett skott till dödar jag henne! vrålade han. Då är hon en dödens lammunge!
Ben Hogan såg sig om. Han hade inte en chans att skjuta på mannen. Även om han fick in en träff skulle Bill Morian hinna döda den oskyldiga flickan innan han själv förflyttades till de sälla jaktmarkerna.
Ben svor.
Högt och ljudligt.
Morian hade dragit sig ut på gatan ett par steg. Han höll revolvern pressad mot flickans rygg.
Ben tänkte snabbt. Sedan slet han av sig ena stöveln. Med all kraft kastade han sin stövel över gatan. Han tog i så att det gjorde ont i ledbanden. Den svarta, handsydda stöveln slog in i kinesrestaurangens fönster.
Det skrällde ljudligt när rutan krossades och splittret yrde in i restaurangen.
Bill Morian ryckte till och svängde runt med revolvern beredd. Ben sköt direkt. Hans tre kulor slog in i Bill Morians bröst snett uppifrån och den storväxte banditen knäade under trycket. Han vred sig sakta runt innan han föll.
- Spring! skrek Ben.
Flickan rusade undan.
Bill Morian låg i dammet. Långsamt, oändligt långsamt höjde han sin revolver för att skjuta den springande flickan.
- Jag ska döda henne! flämtade han och kände blodsmaken i munnen. De lurade mig, och jag ska ta henne med mig till helvetet!
Revolvern skakade i hans hand när han hävde sig upp på ena armbågen. Den unge cowboyen Henderson rusade ut på planktrottoaren och tömde sin revolver mot den liggande banditen. Ett par kulor missade och slog upp jord och grus över honom, men tre tog där de skulle. Morian träffades i bröstet, axeln och halsen.
Revolvern föll ur hans hand och den tunga kroppen segnade ihop i gatudammet.
Banditen Bill Morian hade levt sitt liv med revolvern i hand.
Nu dog han med den intill sig.
Ben Hogan hade klättrat ner från taket och hoppade på ett ben över gatan. Han gick in på kinesrestaurangen och hämtade stöveln. Han skakade den omsorgsfullt för att det inte skulle finnas något glassplitter i den innan han drog den på foten.
Runt Bill Morians döda kropp stod en folksamling, och vicesheriffen hade just hunnit fram.
- Vad ...? började han och sedan fick han syn på den döde. Vem är det där?
- Bill Morian, sa Ben Hogan, Men du behöver inte vara rädd. Han är död!
- Himmel, sa vicesheriffen. Vad ska Behan säga. Han är ju ute och jagar efter honom. Och vad ska vi göra med honom nu då?
- Hämta O'Shaugnessy, föreslog Ben. Han är rätt hemmastadd på att sköta om herrar i det här tillståndet.
Vicesheriffen nickade och började gå mot Fifth Street.
Ben gick långsamt ner mot Pioneers hyrstall. Solen började stå lågt och hustaken kastade långa skuggor över gatorna. Veterinär Olesen hade gjort ett fint jobb med hästen. Den skadade leden var omlagd med elastiska bindor.
Ben Hogan red sakta iväg. Hästen haltade lätt, men tycktes inte ha något större obehag av att bli riden.
När han kommit utanför stan stannade han till vid Boot Hill. Alldeles intill den lilla stenmuren fanns tre nya kummel. Han lutade sig fram för att läsa inskriptionerna.
På ett kors stod:

BRONCHO CHARLIE
- Skjuten av Ormsby-

Lite längre bort stod ett annat kors:

RED RIVER TOM
- Skjuten av Ormsby -

På det sista kumlet var inskriptionen kortare:

ORMSBY
- Skjuten-

Ben Hogan satte hälarna i hästens sidor och manade på den. Solens sista strålar träffade Drakbergen och färgade stenen röd. Däruppe väntade Perrita i den lilla stugan i Eden Valley. Hon skulle vara het och skön när han kom hem.
När han svängde av från Bensonvägen för att söka sig upp bland bergknallarna såg han ett dammoln uppe i norr.
Det var uppbådet som kom tillbaka från sitt fruktlösa sökande efter Bill Morian.Hemsidedesign © Johannes Genberg 2013 och framåt. Allt material är © Kjell E Genberg och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.

Utdrag

Managern Kjell E Genberg - 1960-tal

Innan Kjell blev författare 1966 var han en relativt framgångsrik lokal musikmanager i Hälsingland. En alltför tung hammondorgel och en förstörd rygg senare började han författa för att försörja sig och familjen.
Läs mer >>Ben Hogan nr.1 - Hämnarer

1972 kom första boken av 56 om Ben Hogan (under psednonymen Matt Jade), vilket skulle bli en succé. Den unge Johan Hellgrens mamma mördades och han följer hennes mördare till inbördeskrigets Amerika. Där får han ett nytt namn, ett nytt liv och blir snart ökänd.
Läs mer >>